torstai 22. helmikuuta 2018

Kenkäpakko - lakko


Hevosurheilulle tehty, aikatauluepäselvyyden vuoksi julkaisematta jäänyt kirjoitus

Kenkäpakko astuu voimaan keskiviikkona 15.11 Vuosi sitten asia herätti keskustelua. Väljänä loppupäätelmänä oli, että kielto on hyvä, tai vähintään perusteltu. On mahdollista, että joku valmentaja ottaa epäterveen riskin kengittä kilpaillessa joko ahneuttaan, tai ymmärtämättömyyttään.

Kengättömyys on terveysriski jäisillä varikkoalueilla, mutta myös terveyttä edistävä toimi kilpailutilanteessa ongelmaliikkeisellä hevosella. Kengityspakko on mukaillen poimittu Ruotsista, josta ammennettiin myös opit kengättömyyden eduista.

Lapseni ovat jo koululaisia, mutta muistan ajat lastentarhoista. Lapsilla oli kurapuvut ja saappaat märillä syyskeleillä ja helposti puettavat talvikengät pakkaspäivinä. Talvikenkäpakko katsottiin lämpömittarista, eikä kalenterista. Suomi on melko iso maa. Lappiin tulee talvi usein Etelä-Suomea aiemmin. Harvoin minnekään talvi tulee tasan marraskuun puolivälissä.

Ehdotan, että pidetään kenkäpakko myös ensi talvena, mutta annetaan ratojen kilpailueläinlääkäreille oikeus ja velvollisuus luopua tästä esimerkiksi kaksi vuorokautta ennen kilpailutapahtuman alkua. Tätä kirjoitettaessa Vermon 15,11 raveihin on aikaa juuri tuo kaksi vuorokautta. On ilmeistä, että kilpaa ajetaan märällä kesäradalla, jossa kengättömyys on monelle hevoselle kilpailuetu ja terveyttä edistävä toimenpide. Kielto ei palvele suoraan yhtään kilpailijaa.

Tulevat säätilat ovat aina ennusteita. Minä ennustan, että Foreca, tai Ilmatieteenlaitos ennustaa tälle kenkäpakkokaudelle kymmeniä ravipäiviä, jossa pikkumuutoksella sääntöön saadaan paljon hyvää kilpailijoille. Sekä sporttiin, että terveyteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti